Det er de færreste danskere, der ikke kender til spillet Ludo fra tid til anden. Det er nærmest fast inventar til diverse former for spilaftener og eftermiddagens søndagshygge, men her kan du for en god ordens skyld læse mere om det populære familiespil med de kulørte brikker, der ofte kan sætte familiefreden på spil.
Spil bandit Ludo her
Lidt om Ludo
Egentligt kommer Ludo fra Indien, hvor det oprindeligt gik under navnet Pachisi, hvor det først kendte bevis på spillet stammer helt fra 700-tallet, hvor der er blevet fundet gamle aftegninger og spillebræt af spillet i huler nær byen Ajanta. Egentligt var det forbeholdt de finere folk at spille Ludo, men snart blev det allemandseje og populært blandt handelsmænd og børn i Indien. Siden da kom det med fragtskibe og orientalsk indflydelse til den vestlige verden, hvor det blev introduceret for englænderne. Her var de hurtige til at fange fidusen og spillet blev derfor patenteret under navnet Ludo, som vi kender det under i dag, i året 1896. Siden da har Ludo spredt sig til det meste af verden.
Måske skyldes populariteten bag Ludo, at det er et forholdsvist nemt spil at spille og ligeledes nemt at lære. Det kræver ikke nogen ekstreme færdigheder, men til gengæld er det sjovt tidsfordriv og en god familieoplevelse eller et sjovt spil at dele med dine venner.
Der er mange steder, du kan spille Ludo. Hvis du selv har spillet, kan du spille derhjemme eller tage det med over til dine venner eller familie. Langt de fleste institutioner har også Ludo at finde et sted på hylderne. Ellers findes der en lang række caféer, hvor du kan prøve kræfter med forskellige former for brætspil, blandt andet Ludo. Du kan nu også spille Ludo online øverst i denne artikel.
Sådan spiller du Ludo
Ludo bliver spillet på en kvadratisk plade, som er inddelt i fire forskellige farvede hjørner. I de klassiske udgaver er der altid tale om grøn, gul, rød og blå. Den resterende del af pladen består af felter med stjerner og globusser, der har hver sine unikke egenskaber. Du bevæger dig rundt på Ludopladen ved at slå med terningen og rykke det antal øjne, som terningen viser. Om du spiller med en eller to terninger er op til dig. Der kan være mellem to til fire spillere med, når du spiller Ludo. Der er også forskel på, hvor lang tid et spil Ludo tager, men du bør hvert fald afsætte minimum en time til det.
I midten af pladen finder du slutdestinationen. Her skal du have alle dine fire brikker placeret, før du har vundet spillet. I mellemtiden kan du slå dine modstanderes brikker hjem, ved at lande på same felt som dem og dermed forsinke deres rejse mod førstepladsen. Vær dog varsom på, om din modstander står i sit eget område eller på en globus, for så er det desværre dig som må tage turen hjem igen. Stjernerne lader dig hoppe fra en stjerne til en anden, men pas på – Det betyder også, at modstanderne hurtigt kan fange dig og sende dig hjem til start igen.
Den første der får alle sine fire ensfarvede brikker ind på pladsens midtersektion har vundet, og de resterende spillere kan fortsætte spillet indtil alle er i mål.
Du kan også prøve kræfter med ’Dødsludo’, der ikke er helt så ekstremt som det lyder – Det betyder ganske enkelt bare, at du hurtigere rygere hjem på grund af de strammere regler, og at du kun må slå én gang – Også selvom du slår en sekser.
Hvor kan jeg spille Ludo?
Spil også: Hjerterfri – Spil det online her