Sjove kortspil og spilleregler

Sjove kortspil

Kortspil er sjovt for både voksne og børn, enten i selskab med andre – eller ved at lægge en kabale for sig selv. Kort sagt behøver man ikke at kede sig, når man har kortene med sig. Og de fleste mennesker kender en masse forskellige kortspil. Hvilke kender du – og hvilke kan du bedst lide?

Kortspil er en gammel opfindelse, men er ”still going strong”. Kort er let at have med sig, og der findes kortspil til enhver lejlighed. Hvad enten man sidder på bagsædet i bilen, på færgen, i sommerhuset eller teltet.

Her kommer der nogle gode bud på kortspil, der egner sig til de fleste aldre. Kortspil, der aldrig går af mode. Og hvor det altid gør sviende ondt at tabe – og føles fantastisk at være vinder.

Krig

Så er der dømt krig. Krig er et kortspil, hvor det gælder om at vinde alle kortene. Der kan være 2 eller flere spillere, imellem hvem kortene fra et spil fordeles og lægges i en bunke foran hver spiller. Man skiftes til at vende et kort fra bunken, så alle kan se det. Er der to kort blandt spillerne, der er ens, for eksempel to 4’ere, er der krig.

Ved en krig skal de stridende parter lægge hver yderligere tre kort i forlængelse af hinanden, og det tredje korts værdi afgør, hvem der vinder krigen. Det højeste kort vinder. Sådan fortsættes spillet, indtil en spiller har vundet alle kortene.

Krig er et enkelt spil, hvor alle kan være med, og man kan eventuelt udbygge spillet ved at bruge flere kortspil. Muligvis hedder spillet Krig, fordi det kan komme til at tage en krig at spille færdig.

Krig kortspil

Røvhul

Røvhul er et kortspil, hvor man virkelig kan tabe – og blive nede i sølet. Som det ret uskønne navn antyder, kan man vinde titlen ”røvhul”, og den kan være svær at komme af med igen. Spillet består nemlig af et ubestemt antal korte runder, hvor 3-4 spillere kæmper om at komme hurtigst af med sine kort på hånden. Den sidste, der kommer af med sine kort, er røvhul.

Til gengæld får vinderen af runden titlen ”præsident”, som i næste runde giver sit dårligste kort til ”røvhul”, der må af med sit bedste kort til præsidenten. Dette er en af grundene til, at det er svært at komme op af sølet, når man først er havnet der.

I Røvhul er esserne, 2’erne og så jokerne de højeste kort. Man sorterer efter tal og skal kunne stikke det, der bliver smidt på bordet. To 8’ere kan for eksempel stikke to 5’ere. Men bliver der for eksempel smidt tre ens ud, kan det begynde at knibe – tre esser kan være svær at stikke. 4 ens rydder bordet.

Røvhul er et sjovt spil med tempo, hvor man skal kunne holde til at tabe – og hvor håneret er en del af spillet.

Sorteper

Hvem får Sorteper? Et godt og gammelt kortspil, hvor alle aldre kan være med. Man kan få et kortspil, der hedder Sorteper, men man kan også bruge et almindeligt spil kort. I så fald skal man blot sørge for at sortere klør knægt fra – spar knægt er Sorteper.

Man kan være to eller flere spillere, som kortene fordeles mellem. Alle tager kortene på hånden og starter med at sortere dem i forhold til ”stik”. To ens (i tal – for eksempel to 2’ere) danner par, og alle de par man har på hånden, lægges i en bunke på midten af bordet.

En ad gangen trækker en spiller et kort fra næste spillers hånd (uden at kunne se kortet, man trækker). Kan kortet, man trækker, parres med et, man har på hånden, gør man det. Når man er kommet af med alle sine kort, går man ud af spillet. Trækker man Sorteper, beholder man den på hånden og håber, en anden trækker den. Den, der sidder med Sorteper til sidst, har tabt.

Kortspillet 31

I 31 gælder det om at samle flest point sammen. Man kan spille 2 til 6 spillere, hvor en af spillerne deler tre kort ud til hver spiller. Man samler point ved at samle på kort i samme farve, altså ruder, spar og så videre.

Man skiftes til at tage et kort fra bunken, der ligger på midten af bordet – eller det øverste, vendte kort. Kan man bruge kortet, kan man skifte det ud med et andet kort, man har på hånden. Når man mener, man har flest point, banker man i bordet, hvorpå sidste runde er gået i gang. Når alle har haft mulighed for at trække et nyt kort ind sidste gang, lægger alle deres kort på bordet. Den, der har fået flest point, vinder.

I forhold til point tæller et es for 11 point, billedkortene tæller 10 point, og resten tæller blot deres værdi. Det vil sige, at man, hvis man har tre kort i samme farve, kan tælle dem sammen. En klør 8, klør 10 og klør dame giver således 28 point. Det højeste man kan få i point, er 31.

Kortspillet 500

I 500 kan man være 2 eller flere deltagere, og hver spiller får uddelt 7 kort til hånden af en af spillerne. Man skiftes til at trække et kort fra bunken. Det gælder også her om at samle flest point sammen, men denne gang drejer det sig om at lave ”rækker” i samme farve. For eksempel kan man lave en række af hjerter konge, hjerter es og hjerter 2. Rækken kan sagtens være længere, men man skal mindst have tre kort til rækken, før man må lægge den ned.

At lægge rækker ned er at lægge dem på bordet foran sig. Dette må man kun gøre, når man har tur. Kun, når kortene kommer ned på bordet, tæller de point. Når en spiller har lagt alle sine kort (undtagen et) ned, kan han lukke med sit sidste kort. Spillet er slut, og alle tæller point sammen. Es tæller 15, billedkort 10, resten deres værdi. Kort, man har på hånden, tæller minus. Man kan fortsætte med flere runder, indtil en spiller samlet når op på 500 point.

Der findes flere variationer af spillet i forhold til jokere, at tage bunken ind osv. Et sjovt og fængende spil, der også er egnet til de lidt større børn. Læs mere om kortspillet 500 og spillereglerne her.500 kortspil senior

Læs også: Hjerterfri kortspil