Siden kortspillene dukkede op i Kina for omtrent 1000 år siden, har kort i forskellige varianter været allemandseje. Og den dag i dag findes der næppe den danske campingvogn, der ikke har et spil kort liggende hengemt på en hattehylde eller i handskerummet.
Men vi er kommet langt, siden de første kort så dagens lys. Og vores måde at spille på har også ændret sig, i takt med at nye teknologier har vundet indpas. Nu om stunder kan du spille kort, uanset hvor du befinder dig. Du kan endda forbedre dine blackjack strategier online, selvom du er fuldkommen nybegynder. Eller du kan indgå i et spil med folk, der sidder på den anden side af jordkloden.
Men hvad er det kortspil kan, der gør, at vi bliver ved med at finde dem interessant? Det har vi set nærmere på i artiklen her.
Kortspil samler os i fællesskaber
I Danmark holder vi meget af fællesskaber. Derfor er vi et af de lande i verden, der har højst tilslutning til foreningslivet, ligesom fællessang er blevet den nye nationalsport. Men fællessang og foreningsliv er ikke den eneste måde, hvorpå vi dyrker vores fællesskaber. Også kortspil kan samle os som intet andet.
For uanset om man er til krævende spil som eksempelvis bridge, hvor hjernebarken virkelig skal aktiveres, eller om man blot stiller sig tilfreds med et spil krig, hvor tilfældighederne råder, kan vi samle os om et spil kort. Og mellem kortblandingerne og udregningerne på papiret, nyder vi samværet med hinanden. Vi drøfter, snakker og diskuterer og skaber ikke mindst relationer. Og det er givetvis også en af grundene til, at kortspil stadig er populært den dag i dag. Det skaber bånd.
Kortspil er hjernegymnastik
Selvom de fleste måske anser kortspil som underholdning, så kan spillene meget mere end det. For var du klar over, at du faktisk træner din hjerne, mens du spiller kort? Her kan man virkelig tale om en win-win situation.
Påstanden er på ingen måde grebet ud af den blå luft. Faktisk forbedres vores kognitive egenskaber gennem krævende udfordringer, som eksempelvis kortspil, sudoku eller ved at løse krydsord. Dette faktum har givetvis også en andel i kortspillenes kontinuerlige popularitet, og hvorfor vi fortsat finder dem interessante.
Navnlig mere krævende spil som eksempelvis bridge, 31 eller 500 (læs reglerne til 500 her) har en god effekt på din hjerne. Du kan tilmed forbedre dine matematiske færdigheder og logiske tænkning ved at vælge denne type spil, hvor hovedregning er en del af gamet.
Kortspil er tilgængeligt overalt
Selvom kortspil tidligere var forbundet med en fysisk tilstedeværelse, så er virkeligheden en anden i dag. Kortspil er ikke længere forbeholdt et ægte IRL-møde mellem to eller flere deltagere, men kan foregå online på tværs af kontinenter. Og det er med til at holde interessen i ave.
I dag er det ingen sag at tilgå et spil kort i et online fællesskab med andre ligesindede. Og tilgængeligheden spiller en afgørende rolle for, at kortspil bliver ved med at være populært. Også for digitale forbrugere anno 2022. Samtidig sikrer mangfoldigheden og den kontinuerlige udvikling af forskellige tilbud, at der hele tiden er nye spiloplevelser forude.
Kortspillet kabale er nostalgiens hovednummer og stadig lige interessant
De fleste af os husker lyden af et hakkende og spruttende modem, når man i internettets spæde år skulle forsøge at logge på sin mail. En anden nostalgisk perle, som mange af os ser tilbage på med kendermine, er det ikoniske kortspil kabale. Og kabale er stadig et populært spil. Derfor er det selv den dag i dag svært ikke at blive opslugt af spillet. Også selvom spillet nu spilles på en smartphone frem for på den stationære kolos af en computer fra før 00’erne.
Danmarks yndlings kartoffelavler Oluf Sand, der foruden at være jyllandsmester i at puste grise op, kunne også bryste sig af at være en sand mester i at spille kabale. Eller… Snyde i kabale kunne han ihvertfald. Har du ligesom Oluf liiidt svært ved at huske reglerne til kabale? Så smut forbi vores indlæg, hvor vi opridser reglerne til 7 kabale.