Kabalens historie

Kabalen er ét af de mest kendte kortspil, der typisk henvender sig til blot en enkelt spiller. Der findes dog også kabaler for mere end en spiller. Der er noget nostalgisk over kabalen, som måske vækker barndomsminder om en hyggelig bedstemor, der lægger kabale under eftermiddagskaffen.

Men kabaler er for alle aldersgrupper, og med den teknologiske udvikling er det ligeledes blevet mere og mere normalt at spille kabale online. Kabalen har en lang historie, og den får du serveret her.

Hvad er en kabale?

Der findes utroligt mange former for kabaler. Mest kendt blandt befolkningen verden over er 7-kabalen nok en vinder, men måske du også kender Napoleon, Edderkop eller Pyramide. Der findes omtrent 100 forskellige kabaler, som hver især har sit eget mønster, rækkefølge og regler.

Dertil kommer helt op mod 1000 variationer med forskellige spillemåder og regler. Den korte forklaring på alle kabaler er, at kortene blandes og lægges op i et bestemt mønster, hvor spilleren herefter skal forsøge at rydde kortene ud fra de givne regler. På dansk betyder kabale ’hemmelig viden’ eller ’mystisk lære’, hvad der fint beskriver kortenes skjulte fremgang under spillet, men også det held eller den skæbneidé, der knytter sig til kabalen.

Kabale er et gammelt kortspil

Kabalen kan dateres helt tilbage til midten af 1700-tallet, hvor kabalen beskrives i en tysk bog om spil. Mange definerer dog kabalen som et primært fransk koncept ud fra de tidlige referencer. Man mener, at kabalen opstod som en form for øvelse, der kunne udføres på egen hånd, til mere konkurrenceprægede spil for mere end en enkelt spiller.

Omkring midten af det 19. århundrede bliver kabalen for alvor populær i både Frankrig og England. Omkring slutningen af det 20. århundrede udvikles de mere moderne former for kabaler, som vi kender i dag.

Kendte historiske personer og kabaler

Som navnet antyder, er kabalen Napoleon naturligvis opkaldt efter selveste Napoleon Bonaparte, Frankrigs førstekonsul og kejser fra 1799 til 1815. Det menes, at Napoleon spillede kabale efter sin regeringstid i sit eksil, men der findes dog ingen pålidelige kilder til dette udsagn. Til gengæld ved man, at Napoleon med garanti spillede andre former for kortspil. Navnet på kabalen Napoleon hænger dog ved.

Man ved dog med sikkerhed, at Prins Albert af Sachsen-Coburg og Gotha lagde kabaler. Prins Albert levede fra 1819 til 1861, og var prinsgemal af Storbritannien og gift med dronning Victoria.

Kabalen digitaliseres

I 1980’erne sker der noget helt nyt for kabalens univers. Udviklingen af computeren giver mulighed for en ny måde at spille kabale på. I et fysisk, manuelt spil kan kabalen blive et tidskrævende spil, som måske også hurtigt kan blive trættende, hvis kabalen ikke vil lade sig løses. Med digitaliseringen af både 7-kabale, Edderkop, Napoleon og Pyramide bliver kabalen lettere tilgængelig.

Her blandes og lægges kortene op helt automatisk, og en ny kabale kan lægges med blot et enkelt klik. Men pas på, det kan være afhængighedsskabende! De fleste computere har i mange år haft indbyggede kabaler, men mange spiller også online på internettet.